Shrub Drink jablko 250ml





Podrobný popis
Krásny, živý jablkový shrub nám otvára nové obzory v gastronómii. Okrem použitia v jedle, kde sa shrub používa podobne ako vyzreté aceto balsamico - v tomto prípade sú prítomné karamelovo jablkové tóny s korenistým avšak veľmi jemným podmazom. Sladkosti redukovaného muštu (saba) výborne sekunduje živý jablčný ocot vyrobený orleánskou tradičnou metódou v medenej kadi. Výborný doplnok jesenným jedlám, krémovým polievkam, koreňovej zelenine, gaštanom. Využitie uplatní aj ako sirup, kde shrub pijeme s vodou alebo ako súčasť miešaného drinku.
Živá forma, krásny doplnok od lokálneho výrobcu.
Prikladám popis samotných autorov:
Produkt, ktorý sprevádzal ľudstvo po stáročia a opäť si našiel svoje miesto pod slnečníkmi moderných kaviarní.
SHRUBY sú tradičné nápoje, na ktoré sa jednoducho len zabudlo a nahradili ich sirupy z cukrových rozvarov a sladkej malinovky. Originálne shruby pochádzajú z doby pred priemyselnou. Vyrábajú sa odparovaním vody z ovocných štiav a nedosladzujú sa priemyselným cukrom, či už tmavým alebo svetlým. Okyslenie shrubov pochádza z divoko fermentovaných ovocných octov a vďaka tomu ašpirujú na najzdravší spôsob ochutenia nápojov na báze perlivej vody a čajov. Zároveň ich používajú výberoví kuchári do dezertov i zmrzlín a v letných mesiacoch putujú do šalátov obdobne ako aceto balsamico, s ktorým majú spoločný rodokmeň výroby v Taliansku. Tam shruby s obľubou popíjali už starí Rimania a ich nápoj zvaný POSCA je veľmi lahodný zázvorový čaj so zhrubom a koriandrom.
Dnes si takto kvalitné sirupy nachádzajú opäť svoje miesto pod slnečníkmi v moderných kaviarňach ako osviežujúce sladkokyslé SHRUB CAFE LATTE s jemnou nitkou shrubovej polevy v našľahanom mlieku a v rukách skúsených barmanov vytvára nový sladkokyslý buket v miešaných nápojoch. Univerzálnosť tohto prastarého sirupu je úžasná a udržateľný výrobný postup bez nutnosti pestovania cukrovej repy na vysoko bonitných poliach a následného chemického spracovania na získanie cukru, či už z repy alebo trstiny, mu dáva nádej na svetlé sladkokyslé zajtrajšky.
„Jana, to je moja manželka a tak trochu svoja žena, chcela vždy vyrábať nápoje na báze našich octov, ale ma to od nápadu na realizáciu trvalo takmer desať rokov,“ hovorí s nadsadením Václav Smolík, hýbateľ českej výroby vysoko kvalitných octov. "Najprv musíte uveriť ľuďom okolo seba, že im to bude chutiť. Jazdili sme po trhoch a dávali ochutnať s korením, bez korenia, vo vode, na lyžičke, na lievancoch v oleji od spoločníkov, s ktorými Shrub Drink vyrábame. A výsledok? Ľuďom to chutí. V tom je ocot?“ Pýtajú sa. ‚No tak to nechcem.' Lenže keď ich prehovoríte nech ochutnajú, tak ide ocot bokom. Dôležitý je celok a ten je stovky rokov overený. Preto je SHRUB tak unikátny produkt. Vyrábame ho v Dobříši v takej nano prevádzke. Dali sme sa dokopy dve rodiny z gastra. Jedna lisuje za studena oleja, volajú sa "Vpresu" a my sme Oceterie. V bývalej rukavičkárni máme útočisko a tam sa SHRUB rodí v malom.
Z tej 250 ml fľaštičky vyrobíte minimálne 50 nápojov. Dávkovanie je veľmi jemné, je to 5 gramov do ½ litra vody. Nápoj nemá byť sladký. Má byť osviežujúci a zlato sfarbený po kampotskej kurkume, ktorú do zhruba pridávame spolu s kampotským zázvorom.
Dodatočné parametre
Kategória: | Aceto balsamico |
---|---|
Pôvod: | Česká republika |
Región: | Příbram |
Kvalita: | bio |
Objem: | 250 ml |
Hustota: | hustý |
Popis: | pomaly varený jablčný mušt, jablčný ocot, kurkuma, zázvor, koji |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.