5 tipov ako vybrať kvalitný olivový olej
Ako si vybrať kvalitný olivový olej v obchode
Obchody ponúkajú veľa olivových olejov, často sa nevieme zorientovať, ktorý z týchto olejov môže byť ten vhodný spoločník v kuchyni. Toto zhrnutie považujte za akési vodítko, ktoré by nám mohlo pomôcť pri výbere kvalitného olivového oleja v obchode.
Vždy si vyberte extra panenský
Prívlastok extra panenský pri olivových olejoch znamená čistú prírodnú šťavu vytlačenú z olív iba mechanickými postupmi pri zachovaní teploty, času a určitých postupov výroby. Je to najvyššia a najkvalitnejšia forma oleja, ktorá má určené prísne parametre.
Vyhnite sa zmesi z EÚ a mimo EÚ
Veľa olivových olejov nesie označenie „Zmes z EÚ alebo mimo EÚ“. Vždy sa zamerajte na extra panenské olivové oleje s pôvodom v konkrétnej krajine. Aj keď to neznamená kvalitu, je to minimum, ktoré môže znamenať, že tento olej bude kvalitný.
Pozerajte po zemepisných certifikátoch
Kvalitný olivový olej by nemal mať problém nosiť certifikát „chránené označenie pôvodu“, avšak sú aj výnimky: ak v danej lokalite neexistuje toto označenie alebo ak to producent nechce platiť. Určite je to však jeden z dobrých znakov toho, že daný olej môže byť kvalitný.
Overte si podmienky skladovania
Olivový olej má 4 hlavných nepriateľov: slnko, teplo, vzduch a čas. Tieto 4 veličiny znehodnocujú olivový olej a pomáhajú k jeho postupnej oxidácii. Preto správnym skladovaním môžeme predĺžiť alebo zachovať jeho čerstvosť a parametre, ktoré potrebujeme.
Fľaša oleja skladovaná vonku v turistických lokalitách nemôže obsahovať dobrý olej aj napriek tomu, že pôvodne bol kvalitný.
Kupujte si olej od niekoho, komu dôverujete
Jediný stopercentný dôkaz o tom, či to, čo máme vo fľaši je kvalitný olivový olej, je biochemická analýza. Všetko ostatné je o dôvere. Záleží na tom aký človek daný olej vyrába alebo predáva, či je to dobrý obchodník, kvalitný producent, dobrý technológ, či je dostatočne vzdelaný v problematike, ktorá sa každoročne posúva o nové výskumy. Dôvera je jednou z najsilnejších väzieb, pretože ľudia kupujú od ľudí, ktorým dôverujú. Obzvlášť pri olivových olejoch, kde často ani výrobca nevie o čom rozpráva. Stretol som sa s mnohými výrobcami, ktorý tvrdili každý niečo iné, často mali staré informácie a je to trochu smiešne, ak si uvedomíme, že títo ľudia stoja na vrchole pyradmídy v očiach zákazníkov.
Musím povedať, že kúpiť si kvalitný olivový olej v obchode na základe etikety na fľaši je takmer nemožné. Nič negarantuje, že ten či ten olej je dobrý, alebo že je jeden zo svetových top olejov, ktoré poznajú odborníci. U nás na Oleamo.sk vyberáme oleje, ktoré sú dlhodobo vysoko v očiach odborníkov na celom svete a ktoré spĺňajú naše kritéria výberu. Pri každom producentovi sme si stanovili určité parametre, ktoré sledujeme a tým vieme garantovať vysokú kvalitu olivových olejov v našej ponuke.
Odporúčané publikácie, kde nájdete kvalitné olivové oleje
Flos Olei – Marco Oreggia a Laura Marinelli už roky zostavujú poprednú svetovú ročenku , ktorá sleduje dianie na trhu a jednotlivých producentov z celého sveta. Jedna z najzásadnejších publikácii.
Gambero Rosso – vynikajúci sprievodca kvalitným olivovým olejom z Talianska, veľmi široký záber na talianskom trhu
Evooleum – patrí určite medzi popredné súťaže, v ich publikácii môžete nájsť veľmi kvalitné oleje
Der Feinschmecker – zásadná publikácia na nemeckom trhu