Olivový olej stuhol počas prepravy, čo teraz?
Prišiel Vám domov cez zimné mesiace stuhnutý olivový olej? Je dôvod na pochybnosti?
Stuhnutie nemá vplyv na kvalitu olivového oleja.
Stuhnutie väčšiny extra panenských olivových olejov nastáva pri teplotách nižších ako 7 °C, záleží od ich pomeru mastných kyselín a obsahu voskov. Niektoré olivové oleje jednoducho stuhnú, iné nie :)
Olivový olej obsahuje určité malé percento voskov, ktoré majú pôvodne ochrannú funkciu.
Stuhnutie alebo nestuhnutie pri niššej teplote neznamená nič ohľadne kvality.
Čo robiť, ak mi príde stuhnutý olivový olej?
Stuhnutý olivový olej jednoducho pomaličky nechajte pri izbovej teplote rozmraziť, vždy sa vráti do svojej pôvodnej formy. Jednorázové, prípadne krátkodobé stuhnutie oleja počas prepravy nemá vplyv na jeho kvalitu, oveľa väčší nepriatelia olivového oleja sú teplo, slnko a vzduch.
Zároveň túto vlastnosť olivového oleja môžeme využiť pri výrobe zaujímavej zmrzliny, kedy je dobré použiť napr odrodu arbequina, ktorú necháme v mrazničke a zmiešamie s vanilkou alebo niečim iným a sladidlom a máme jednoduchú zmrzlinu :)
https://www.oliveoilsource.com/info/freezing-olive-oil