Michal Kucharovič
Volám sa Michal a som milovník extra panenských olivových olejov.
V roku 2016 som s priateľkou Barborou založil prvú slovenskú oleotéku Oleamo. Cieľom bolo priniesť na Slovensko kvalitné, chutné a čerstvé olivové oleje z rôznych krajín stredomoria. Nechcel som sa sústrediť na jednu krajinu, skvelých výrobcov je na svete viac, a tak som sa dal do hľadania toho, čo je kvalita.
Návšteva viacerých španielskych výrobcov v roku 2016 mi dala veľmi dobrý základ informácii, ktoré som ďalej rozvíjal
2017 zmena života - Lea ♥ o-lea
2018 výstavy v Taliansku a svetová výstava olivového oleja v Madride.
2019 návšteva toskánskych, slovinských a chorvátskych výrobcov
2019 masterclass v Lago di Garda v Taliansku pod vedením odborníčky z prestížnej súťaže Leone D´Oro
2021 zmena života - Olívia ♥ o-livia
2022 výstava v Grécku a Barcelone zahŕňali stretnutia s výrobcami a nekonečné olivové bary, kde sa dali ochutnať stovky olivových olejov
Takmer každý výrobca Vám povie, že robí ten najlepší olej na svete. Je tomu ale tak? Čo je vlastne najlepší olej? :)
Kvlitný extra panenský olivový olej musí mať nejakú charakteristiku. Či už je to chuť a vôňa, teda organoleptické vlastnosti alebo určité hodnoty pri chemických rozboroch, olej musí proste chutiť. Je to niečo podobné ako pri víne, avšak určité parametre a vlastnosti sú jasne dané. Keďže olej je čistý tuk, čas a vplyv externých veličín mu škodí, musí s ním byť narábané opatrne. Vzduch, slnko, teplo pôsobením času oleju škodia, a preto je dôležité ho najskôr vo forme olív správne vypestovať, zozbierať, vylisovať a uskladniť v dobrých podmienkach. Preto oleje objednávame viackrát za rok, nedržíme ich dlho na sklade, a tak máme oleje čo najčerstvejšie. Plnia sa do fliaš až pri našej objednávke.
Medzi moje obľúbené olivové oleje patrí:
Oro del Desierto - je to ekologická ikona, spravili v španielskej púšti kus dobrej roboty, sú energeticky nezávislí a robia úžasný olej.
Pamako - jeho oddanosť, takmer posadnutosť pestovaním v strmých horách na Kréte a hlavne zlepšovaním procesov (vytvoril si svoj vlastný custom-made mlyn) v organických podmienkach dali vznik olivovému oleju, ktorý má v analýzach nameraný jeden z najvyšších obsahov polyfenolov na svete. Absolútna prírodná panenská medicína.
Sú tu prvotriedne oleje ako Don Gioacchino alebo Villa Magra z Talianska - pre skúsenejších milovníkov, pretože ich chute sú hlbšie, viac rozvinuté a treba ich dobre párovať s jedlom.
Chorvátsky Ex Albis od Chiavalon je úžasný svojou plnou chuťou a sústredením sa bratov Chiavalon na technoôógiu a vedomosti.